27.05.2021
Будівельна експертиза

Для того щоб визначити, чи відповідає вимогам чинного законодавства об’єкт будівництва, визначити якість виконаних будівельних робіт, безпечної експлуатації будівлі, відповідність виконаних робіт проєктній документації проводиться будівельно-технічна експертиза.

Будівельна експертиза може проводиться також з метою підтвердження здійснення невід’ємних поліпшень майна, складу та невід’ємного характеру поліпшень й надання відповідного висновку. Якщо буде потрібно провести оцінку майна з метою визначення вартості таких невід’ємних поліпшень, крім будівельно-технічної, буде проведена також оціночно-будівельна експертиза.

Об’єктами будівельної експертизи, крім будівель, будинків, квартир, можуть бути окремі елементи об’єктів нерухомого майна: конструкції, вироби та матеріали.

Хто проводить будівельну експертизу?

Судові експерти державних спеціалізованих науково-дослідних установ, а також судові експерти, які не є працівниками зазначених установ. Такі експерти повинні бути належним чином атестовані.

Максимальний строк проведення будівельної експертизи становить 90 календарних (не робочих) днів.

Перед проведенням експертизи необхідно надати експертній установі документ про її призначення та відповідні матеріали, оформлені відповідно до вимог чинного законодавства.

Підставою для проведення будівельної експертизи може бути також договір з експертом або експертною установою. Як і в будь-якому іншому договорі, необхідно визначити його предмет, права та обов’язки сторін, строк виконання робіт (проведення експертизи), вартість послуг експерта, відповідальність, форс-мажорні обставини та інші важливі умови.

За результатами проведення будівельної експертизи буде надано висновок експертного дослідження, який буде включати в себе вступну частину, посилання на нормативні акти і методики, використані при проведенні експертизи, місце розташування і технічні характеристики об’єкта, результати натурного обстеження, висновки, а також додатки до даного документу.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку