12.10.2022
Чергові зміни в оподаткуванні нерухомості!

6 жовтня Президент України підписав Законопроєкт № 7683, який вносить чергові зміни до Податкового кодексу України. Причина — набрання чинності ЗУ «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

✅ Так, з 10 жовтня в цивільному обігу має з’явитися новий об’єкт цивільних прав – «майбутній об’єкт нерухомості», а отже, необхідні нові правила для оподаткування операцій, пов’язаних з обігом цього об’єкту.

Законопроєкт № 7683 встановлює наступні зміни в оподаткуванні операцій з нерухомістю:

1️⃣ виручка замовника будівництва/девелопера від продажу житла, яке буде збудоване в майбутньому, фактично оподатковуватиметься податком на прибуток у періоді, в якому відбувається прийняття в експлуатацію відповідного об’єкта житлової нерухомості. Водночас витрати, що формують собівартість такого об’єкта, теж будуть зменшувати фінансовий результат до оподаткування у цьому періоді.

2️⃣ дохід фізичної особи від продажу майбутнього об’єкта нерухомості буде оподатковуватися ПДФО за ставкою 18%. Однак із суми цього доходу вираховуватимуться витрати на придбання такого об’єкта;

3️⃣ операції з постачання майбутнього об’єкта житлової нерухомості не оподатковуються ПДВ. Виняток становить перша поставка.

4️⃣ ПДВ за операціями з першого постачання майбутнього об’єкта житлової нерухомості виникатиме за касовим методом (на дату отримання коштів);

5️⃣ від’ємне значення з ПДВ, яке виникло за операціями, пов’язаними з першим постачанням майбутнього об’єкта житлової нерухомості, не підлягатиме бюджетному відшкодуванню. Водночас його можна буде зарахувати до податкового кредиту у наступному звітному періоді.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку