12.07.2021
Декларація про готовність об’єкта до експлуатації

Після завершення будівництва об’єкта, необхідно ввести в експлуатацію останній для можливості його використання, оскільки законодавством забороняється експлуатація об’єктів, не прийнятих в експлуатацію. Законом України “Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності” передбачено штраф у розмірі тридцяти шести прожиткових мінімумів для працездатних осіб за використання об’єктів будівництва, не прийнятих в експлуатацію, що становить на липень 2021 року суму вісімдесят п’ять тисяч шістсот сорок чотири гривні. Наведений приклад стосується об’єктів з незначними наслідками (СС1).

Для того щоб прийняти об’єкт будівництва в експлуатацію замовнику необхідно подати заповнену декларацію про готовність об’єкта до експлуатації. Подати декларацію можна як в паперовому вигляді, так і в електронному. Адміністративний збір за подачу декларації про готовність об’єкта до експлуатації відсутній. Протягом десяти робочих днів відповідний орган державного архітектурно-будівельного контролю вносить інформацію до Єдиного реєстру документів, що дають право на виконання підготовчих і будівельних робіт та свідчать прийняття в експлуатацію закінчених будівництвом об’єктів.

Окрема форма декларації про готовність об’єкта до експлуатації передбачена для об’єктів самовільного будівництва, право власності на які визнано за рішенням суду. У декларації слід вказати інформацію про об’єкт будівництва, замовника, генпідрядника, відповідальних за виконання робіт, інформацію про звіт технічного обстеження, інформацію про рішення суду та інші необхідні відомості. Зверніть увагу, що обов’язково повинен бути документ, що підтверджує право власності або користування земельною ділянкою, на якій побудований об’єкт.

Зареєстрована декларація про готовність об’єкта до експлуатації є підставою для укладення договорів на поставку води, газу, електроенергії та інших необхідних ресурсів для функціонування об’єкта.

Звернення за правовою допомогою щодо підготовки декларації про готовність об’єкта до експлуатації забезпечить вам гарантований результат і дозволить уникнути ситуацій повернення декларації на доопрацювання без її реєстрації.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку