06.07.2021
Декларація про готовність об’єкта до експлуатації

Шляхом реєстрації декларації про готовність об’єкта до експлуатації здійснюється прийняття в експлуатацію об’єктів, що за класом наслідків відносяться до об’єктів з незначними наслідками (СС1), а також об’єктів, побудованих на підставі будівельного паспорта. Реєстрація здійснюється відповідним органом державного архітектурно-будівельного контролю протягом 10 робочих днів на підставі поданої замовником декларації.

Використовувати об’єкт за призначенням можна лише після подачі та реєстрації декларації. Також, без зареєстрованої декларації про готовність об’єкта до експлуатації не можна оформити право власності на такий об’єкт. До того ж, чинним законодавством передбачена відповідальність за використання об’єкта, не прийнятого в експлуатацію.

Подати декларацію можна як в онлайн-формі (через портал “Дія”), так і в офлайн – шляхом подачі документів в центр адміністративних послуг за місцем розташування об’єкта. Послуга надається безкоштовно.

Форма декларації про готовність об’єкта до експлуатації буде відрізнятися для об’єкта, побудованого на підставі будівельного паспорта та об’єкта з незначними наслідками (СС1). Так, в першому випадку вказується інформація про повідомлення про початок виконання будівельних робіт, проведеної технічної інвентаризації об’єкта, характеристика будинку тощо. У другому випадку вказуються відомості про генерального підрядника, генерального проєктувальника, страхової організації (за наявності), відповідальних осіб за виконання робіт, наводиться характеристика житлових будинків, нежитлових приміщень тощо.

У випадки порушення вимог чинного законодавства при оформленні та/або подання декларації про готовність об’єкта до експлуатації, орган державного архітектурно-будівельного контролю може повернути останню на доопрацювання без реєстрації. Для того, щоб уникнути подібних ситуацій і не затягувати процес введення в експлуатацію об’єкта, рекомендуємо звертатися до досвідчених юридичних радників.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку