06.05.2022
Договір користування сільськогосподарських земель в умовах війни

Задля забезпечення продовольчої безпеки в умовах війни законодавець запропонував ряд новел у сфері земельних відносин. Серед них — автоматичне поновлення договорів користування землею без волевиявлення сторін та внесення відомостей про поновлення договорів до ДРРП відповідно до Закону № 2145-ІХ.

✅ Яких земель стосується новела автоматичного поновлення?

Законом передбачене автоматичне поновлення договорів користування усіх земель сільськогосподарського призначення (землі під ОСГ, для ведення товарного сільського виробництва, фермерського господарства тощо).

✅Які саме договори підлягають автоматичному поновленню?

Зазначена новела стосується договорів оренди/емфітевзису/суперфіцію/земельного сервітуту, строк дії яких закінчився після введення воєнного стану. Проте, звертаємо увагу, що  автоматична пролонгація починає функціонувати не з моменту прийняття Указу Президента України (24.02.2022), а саме з моменту вступу Закону в силу (07.04.2022 року). Договори, строк дії яких закінчився до 07.04.2022 року, підлягають поновленню за стандартною процедурою.

✅На який строк поновлюються договори?

Договір вважається поновленим на 1 рік з моменту завершення строку його дії. Питання щодо наступного поновлення ще очікує відповіді від законодавця. Водночас вважаємо, що така екстрена пролонгація договорів (за законом, без врахування волі сторін) не повинна вплинути на можливість після спливу 1 року поновити договір на той самий строк, який передбачений цим договором.

✅Чи можна «відмовитися» від автоматичного поновлення?

Закон прямо не передбачає винятків для користувачів земель с/г призначення, які не планували продовжувати дію договорів. Разом з тим, на період такого поновлення допустимим є передача свого права іншим особам без згоди власників таких ділянок на періоди такого поновлення. Альтернативним варіантом завжди залишається дострокове розірвання договору за згодою сторін.

Все буде Україна!

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку