28.04.2021
Довірче управління нерухомістю: в чому плюси?

Довірче управління нерухомістю стало поширеною практикою, особливо в умовах обмежень в пересуванні, продиктованих пандемією. Ця послуга є комплексною і являє собою здійснення третьою особою (як правило, спеціальної організацією) управління об’єктами нерухомості за винагороду. Таке управління здійснюється в інтересах власника майна та його основною метою є отримання прибутку.

Передача нерухомості в довірче управління доцільна в декількох випадках, але в основі лежить економія часу та особистих ресурсів, а також мінімізація ризиків в контексті підбору порядних орендарів або підрядників. Варто зазначити, що організації, які займаються довірчим управлінням, діють на легальній основі і є, як правило, юридичними особами. Така ситуація обумовлена ​​необхідністю надати додаткові гарантії в даних правовідносинах, оскільки вони за своєю суттю є досить ризиковими для власника нерухомим майном.

Як згадувалося, довірче управління нерухомістю – це комплексна послуга, яка може включати в себе не тільки безпосереднє управління майном, а й питання, що виникають в ході підготовки майна до ведення господарської діяльності, а також деякі аспекти оптимізації або сплати податків на нерухомість.

Головний ризик такого формату взаємин – це вибір непрофесійного керівника, який буде діяти на шкоду інтересам власника. Для того щоб уникнути подібних ситуацій необхідно звернути увагу на наступні моменти: репутація компанії і її досвід роботи; спеціалізація компанії; особливості її персоналу – кваліфікація, порядність, уважність – це все стає очевидним при особистій зустрічі. Важливо відзначити, що не варто перевіряти компетентність фахівців виходячи з телефонної розмови, оскільки не завжди можна врахувати всі аспекти і моменти в такій формі спілкування.

Варто відзначити, що багатьом передача нерухомості в довірче управління здається розтратою коштів, однак витрати часу і витрати на здійснення управління безпосередньо власником майна можу бути вище, ніж вартість подібних послуг. Це пояснюється відсутністю у власника відпрацьованого алгоритму дій, тоді як компанії, які займаються управлінням, мають вже відпрацьовані процеси та перевірених партнерів, що надалі позначається на вартості й швидкості.

Для власників бізнесу мати додатковий час і дохід – це один з основних запитів і використання довірчого управління об’єктами нерухомості – хороший спосіб його забезпечити.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку