15.03.2021
Due diligence корпоративного управління: що, як і навіщо?

Due diligence (дью ділідженс або юридична експертиза) представляє собою комплекс послуг юристів, спрямованих на оцінку законності, юридичної грамотності, ризиків або можливостей поліпшення бізнес-процесів. Це можуть бути різні угоди з контрагентами – можуть перевірятися повноваження підписанта, фіктивність чи реальність підприємства, ризики, пов’язані з укладанням угоди та інше.

Однак найбільш затребуваним з точки зору юристів є due diligence корпоративного управління компанією. В першу чергу, це пов’язано з необхідністю забезпечити бізнес від зовнішніх і внутрішніх факторів ризику.

До зовнішніх факторів ризику слід віднести рейдерство (захоплення підприємства, яке за паперами може бути законно оформлено, проте були використані недоліки системи управління), ризики, пов’язані з продажем часток (акцій) в компанії або ув’язненням різного роду угод з інвесторами та інше. Якщо говорити про внутрішні фактори ризику, то до них слід віднести: неправильне або невідповідне чинному законодавству оформлення документів підприємства (податкових декларацій, трудових документів – табелів, дозволів на роботу тощо); відсутність належного контролю в фінансах підприємства, що створює лазівки для несумлінних співробітників (стосується переважно великих підприємств, які мають багато контрагентів); неякісний аудит компанії та інше.

Всі ці моменти, які в процесі ведення бізнесу можуть бути неочевидні власнику, призводять бізнес до занепаду. Особливо важливий due diligence корпоративного управління в разі, якщо компанія має більш 2-х власників та/або має досить великий апарат управління. Однак due diligence сам по собі є корисною процедурою для бізнесу будь-якого розміру, оскільки він допомагає визначити слабкі місця і прорахунки в управлінні будь-якої компанії. Висновки експерта в результаті проведеного аналізу допоможуть скласти план поліпшення роботи компанії, що приведе її до більшої прибутковості і убезпечить від вищезазначених ризиків. Таким чином, дана процедура, виконана професіоналами, допоможе зрозуміти на що слід звернути увагу.

Проведення due diligence також передбачається на етапі купівлі (продажу) бізнесу. Завдяки due diligence корпоративного управління, покупець зможе відразу зрозуміти які слабкі місця є у компанії, що можна і потрібно поліпшити, а що є сильною стороною і які її переваги перед конкурентами на ринку. Більш того, дана процедура, як правило, включає в себе аудит, що дозволить побачити реальне фінансове становище підприємства, оскільки проводиться незалежними експертами.

В цілому, due diligence корпоративного управління – досить складна і багатокомпонентна процедура, за результатами якої можна зрозуміти структуру управління, її особливості, прорахунки і сильні сторони. Проведення подібної процедури також дозволяє побачити процеси, що можуть бути непомітні людині, безпосередньо в нього залученому. Це своєрідний «юридичний погляд з боку», який однозначно принесе користь бізнесу і дозволить йому розвиватися, залишаючись у безпеці і мінімізуючи ризики, завдяки впровадженим рекомендаціям.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку