02.11.2022
Е-резидент: що це таке, та хто ним може стати?

Минулого місяця Верховною Радою України було прийнято закон від 06.10.2022 № 2654-IX, яким запроваджується нове поняття у податковому законодавстві: електронне резидентство. Він набирає чинності 01.04.2023.

✅ Хто може стати е-резидентом?

Виключно іноземці, які подали в електронній формі відповідну заяву про набуття статусу е-резидента. Наприклад, громадяни України, іноземці, які мають право на постійне проживання в Україні чи є податковими резидентами України, або особи без громадянства такого статусу набути не можуть. Також е-резидентами не зможуть стати особи, які отримують доходи з території України (крім пасивних доходів).

❗️Які наслідки отримання е-резидентства?

Фізична особа, яка зареєструється в Україні як е-резидент, зможе зареєструватися в Україні ФОПом та сплачувати єдиний податок у розмірі 5%. Для цього така особа додатково зможе відкрити рахунок в українському банку, який фактично виступатиме податковим агентом такого е-резидента.

❓Які вимоги до підприємницької діяльності е-резидента?

1) товари, роботи та послуги постачаються виключно на користь нерезидентів України;
2) працівниками е-резидента не є громадяни або резиденти України;
3) не отримується дохід з джерелом походження з України, крім пасивних доходів;
4) обсяг доходу не перевищує 1167 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового року (станом на 2022 рік – це 7585500 грн).

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку