26.04.2021
FAQ: експертна оцінка землі

Земельні ділянки є об’єктом прав і, відповідно, стають предметом різного роду угод або судових розглядів. В контексті подібних ситуацій стає важливим оцінити вартість землі, оскільки це впливає на суму угоди, розмір судового збору або податку на землю. Для цього існує оцінка земельних ділянок.

Однак варто розуміти, що існує два види оцінки земельних ділянок – нормативна та експертна. Кожен з цих видів важливий, але використовується, як правило, в різних випадках. Так, нормативна оцінка являє собою оцінку земельної ділянки виходячи з гіпотетичної ефективності її використання або кількості виробленої сировини (для сільськогосподарських ділянок). Ця оцінка застосовується найчастіше при вступі в спадщину на землю або даруванні землі. При цьому, такий вид оцінки рідко має щось спільне з ринковою вартістю земельної ділянки, яка важлива під час продажу.

У свою чергу, експертна оцінка землі передбачає визначення саме ринкової вартості земельної ділянки та грає важливу роль при угодах, судових розглядах й інших ситуаціях. Важливо відзначити, що законодавством передбачено цілий перелік випадків, в яких експертна оцінка землі повинна бути проведена обов’язково. Окремо слід згадати, що на вартість землі будуть впливати безліч факторів, серед яких і правовий режим, і умови продажу (якщо він здійснюється), місцезнаходження, особливості використання прилеглої території, фізичні характеристики ґрунту тощо. В кінцевому підсумку, експерт складе оцінку на підставі безлічі факторів та з використанням методичного підходу, який є найбільш поширеним й найбільш повно надає інформацію про земельну ділянку.

Важливий аспект при проведенні будь-яких процедур – ціна та терміни. Ціна питання варіюється в залежності від місця розташування земельної ділянки, її площі, цільового призначення, а також цілі, для якої проводиться оцінка. Як правило, найдорожче – експертна оцінка земельної ділянки для подачі цих документів до суду і у випадках, якщо земля має якісь нестандартні параметри або розміри. Найдешевше – оцінювати землю на продаж або для спадщини/дарування. Терміни проведення процедури коливаються від кількох днів до кількох тижнів – в залежності від віддаленості земельної ділянки, її розмірів та інших чинників, що можуть ускладнити роботу експерта. Однак не варто забувати, що завжди можна зробити термінову оцінку, якщо це необхідно – багато експертів надають подібну послугу за невелику доплату.

Варто відзначити, що експертну оцінку роблять не державні органи, а приватні організації, що надає можливість вибору підрядника, який задовольнить всі вимоги та побажання. Більш того, у разі співпраці з юридичними компаніями, які спеціалізуються на земельному праві, ви отримаєте перевіреного підрядника та якісну експертну оцінку, зроблену відповідно до всіх положень законодавства та стандартів якості в даній сфері. У разі співпраці з юристом не доведеться розбиратися в переліку документів, який необхідний для експертної оцінки, її процедурі та подібних питаннях.

Таким чином, наявність експертної оцінки значно спрощує питання проведення угод з контрагентами та прискорює процес підписання документів, що само по собі покращує роботу бізнесу. Як отримати цю оцінку – питання особистого вибору, проте звернення до юристів в сфері земельного права допоможе убезпечити себе від шахраїв, отримати послуги швидко, якісно і з додатковою гарантією у вигляді консультації юриста з виниклого питання.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку