21.06.2023
Кабмін прийняв нову постанову щодо закону № 2518-IX

10 жовтня 2022 року набрав чинності Закон України «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, які будуть споруджені в майбутньому».

Частина 4 передбачає, що замовник будівництва може поширити дію цього Закону на об’єкти незавершеного будівництва, право на виконання будівельних робіт щодо яких набуто до набрання чинності цим Законом. Порядок та особливості процедури визначає Кабмін.

Так, 13 червня 2023 року Кабмін Постановою №596 затвердив Порядок поширення дії Закону № 2518-IX на об’єкти будівництва та їх складові частини, які після прийняття в експлуатацію об’єкта стануть самостійними об’єктами нерухомого майна (квартира, гаражний бокс, інше житлове або нежитлове приміщення, машино-місце тощо), де право на виконання будівельних робіт набуто до набрання чинності зазначеним Законом.

Даний Порядок застосовується до об’єктів щодо яких замовник прийняв рішення про поширення на них дії Закону.

✅ Порядком закріплено:

  • за яких умов на об’єкт незавершеного будівництва поширюється дія Закону;
  • порядок прийняття рішення замовником будівництва для поширення Закону на об’єкт незавершеного будівництва;
  • процедуру поширення Закону на об’єкт незавершеного будівництва;
  • процедуру актуалізації відомостей (даних) в Єдиній державній електронній системі у сфері будівництва.

✅ Також Порядком передбачається отримання банківських гарантій на користь осіб, які відповідно до укладених після набрання чинності цим Порядком правочинів набувають право на отримання об’єкта будівництва або його складових частин у власність після прийняття в експлуатацію закінченого будівництвом об’єкта, щодо відсутності прав третіх осіб на такі об’єкти або прав юридичних осіб, які здійснювали залучення коштів шляхом відчуження майнових прав.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку