08.06.2021
Ліквідація юридичних осіб ТОВ/ФОП

Ліквідація юридичних осіб, в тому числі ліквідація ТОВ, а також ліквідація ФОП – не такий простий процес, як їх створення і не завершується виключно внесенням до Єдиного державного реєстру (ЄДР) запису про припинення юридичної особи/припинення здійснення підприємницької діяльності ФОП.

Для того щоб ліквідувати юридичну особу, зокрема товариство з обмеженою відповідальністю, вам необхідно здійснити наступні дії:

1. Виконавчий орган (в більшості випадків це директор компанії) скликає загальні збори учасників;

2. Прийняття загальними зборами учасників юридичної особи рішення про ліквідацію компанії;

3. Після того, як рішення про ліквідацію ТОВ прийнято, необхідно сформувати пакет документів для реєстрації даного рішення до ЄДР;

4. Слід також письмово повідомити податкову про початок процедури ліквідації юридичної особи, в разі, якщо непередбачений автоматичний обмін інформацією між реєстрами;

5. Закон про ТОВ зобов’язує повідомити про прийняття рішення про ліквідацію кредиторів компанії і розглянути їхні вимоги – без цього ліквідація ТОВ не може бути завершена;

6. Закриття банківських рахунків компанії;

7. Складання та затвердження ліквідаційного балансу;

8. Проходження документальної позапланової перевірки, тривалість якої може складати від 10 до 30 днів;

9. Отримання довідки від податкової, а також Пенсійного фонду України про відсутність заборгованості;

10. Передача документів юридичної особи до архівної установи та отримання відповідної довідки;

11. Підготовка та подача пакету документів для проведення в ЄДР реєстрації припинення ТОВ;

12. Знищення печатки юридичної особи.

Першим кроком при ліквідації ФОП буде внесення до ЄДР запису про припинення діяльності ФОП, для чого достатньо всього лише скласти заяву та подати її державному реєстратору або нотаріусу. Наступного дня після проведення дій в ЄДР ви отримаєте Виписку з ЄДР, проте це не означає, що ваша діяльність як ФОП припинена – необхідно також здійснити наступні дії:

1. Розрахунок з бюджетом – сплата всіх необхідних податків, а також єдиного соціального внеску та подача ліквідаційної звітності.

2. Проходження позапланової податкової перевірки.

3. Закриття рахунків ФОП в банку.

Якщо ФОП має печатку, її також слід знищити.

Загалом, як ліквідація ФОП, так і ліквідація юридичної особи може бути завершена лише в разі відсутності боргів перед бюджетом, відсутності/задоволення вимог кредиторів та займає орієнтовно від шести місяців.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку