14.08.2020
Можливість оскарження “карантинних” судових рішень закінчилась 7 серпня

Із запровадженням карантину законодавець не залишив поза увагою свого регулювання і процесуальні строки, тому вніс відповідні зміни в процесуальні кодекси.

Згідно з положеннями Закону № 540-ІХ від 30 березня 2020, ряд процесуальних строків, в тому числі строк на апеляційне оскарження судових рішень, були продовжені на строк дії карантину.

На практиці це означало, що судові рішення, які були прийняті під час карантину або строк набрання чинності яких припадав на цей час, не набирали законної сили до його закінчення у разі неподання апеляційної скарги.

Даним правом досить часто зловживали учасники спорів, які не оскаржували не вигідне для них рішення суду першої інстанції, а отже таке рішення не набирало законної сили та унеможливлювало його виконання.

Щоб виправити таку ситуацію, законодавець вніс зміни в процесуальні кодекси (Законом №731-ІХ який набрав чинності 17 липня 2020 року), якими передбачив, що процесуальні строки, які були продовжені на час дії карантину, закінчуються 07 серпня 2020 року.
Тобто саме в цей день набрали чинності всі вище згадані судові рішення, які не були оскаржені в апеляційному порядку.

В той же час законодавець передбачив, що під час дії карантину процесуальні строки можуть бути поновлені судом за заявою учасників справи, однак таке поновлення не буде безумовним.

Заявник повинен буде довести суду, що причина пропуску строку є поважною і зумовлена безпосередньо обмеженнями, впровадженими у зв’язку з карантином. Які саме випадки це можуть бути, покаже правозастосовча практика.

В будь-якому разі радимо звернути увагу на ці зміни при виборі чи коригуванні вашої стратегії ведення спорів. 

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку