11.03.2021
Навіщо проводити due diligence об’єктів нерухомості?

Процедура придбання нерухомості майже завжди є тривалою та делікатною процедурою, особливо з огляду на проблемність деяких будівництв в Києві. Нікому не хочеться в результаті залишитися ні з чим або розбирати проблеми від попередніх власників. Найбільш значущою при покупці нерухомості стає процедура due diligence.

Дана процедура являє собою процес перевірки об’єкта нерухомості у всіх можливих аспектах. Класично, due diligence об’єктів нерухомості поділяють на кілька процесів: податкова та фінансова (щодо наявності/відсутності різного роду заборгованостей, майбутніх витрат на утримання тощо), технічна і юридична перевірки. Всі ці процеси мають єдину мету – оцінити наскільки ризиковано купувати той чи інший об’єкт нерухомості або ж навпаки, об’єкт в повному порядку, підводних каменів немає і можна сміливо укладати угоду.

Технічна експертиза має на увазі перевірку належного стану об’єкта з точки зору будівельних норм, його безпеки, стану, необхідності ремонту (капітального чи поточного).

Фінансова експертиза передбачає перевірку заборгованостей по нерухомості – наприклад, по комунальним платежам. Це особливо актуально для вторинного ринку, адже нікому не хочеться купити нерухомість і на додачу до неї борг за комунальні послуги. Податкова експертиза, в свою чергу, передбачає розрахунок наявних та майбутніх витрат на утримання об’єкта нерухомості. Цей аспект більш актуальний для підприємств.

Юридична ж експертиза важлива, тому що практично неможливо перевірити наскільки все в порядку з документами без участі професіонала. Це стосується, в першу чергу, арешту майна, наявності на нього прав у третіх осіб, чи повністю оформлено право власності продавця і ще безліч моментів, які здатний розглянути і пояснити саме юрист. Такого роду перевірка в результаті покаже чи є в майбутньому ризики отримати позов від далекого родича або вирішувати проблеми, що стосуються невірно оформлених раніше документів.

Слід зазначити, що due diligence проводиться до того моменту як підписаний основний договір – на початковому етапі переговорів по угоді, наприклад. Якщо склалася ситуація, що підписаний попередній договір та внесено заставу, то при негативних результатах цієї процедури покупець має право не підписувати основний договір і вимагати повернення застави. Однак пункт про проведення due diligence об’єкта нерухомості і дій сторін за його результатами повинні бути включені в попередній договір.

Якщо говорити в цілому, то due diligence об’єктів нерухомості є необхідною стадією покупки будь-якої нерухомості, оскільки його обсяги і форма залежать від конкретного об’єкта та потреб покупця. Саме тому, звернення до професіоналів в сфері будівництва та операцій з нерухомістю допоможе не потрапити в халепу.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку