24.03.2021
Нормативно грошова оцінка земельних ділянок: зміни в земельному праві 2021 року

На початку січня 2021 року Кабінетом Міністрів України було прийнято Постанову №6, якою були внесені зміни в порядок проведення нормативної грошової оцінки земельних ділянок сільськогосподарського призначення. Дуже часто цю оцінку використовують як прив’язку до платежів оренди земельних ділянок, тому ця зміна є важливою для земельних правовідносин.

До нормативно грошової оцінки прив’язані також питання платежів податку на землю, мит при здійсненні цивільно-правових угод, успадкування землі, а також даруванні земельних ділянок. І, як вже зазначалося, орендна плата також прив’язується до нормативної грошової оцінки – не лише приватних земель, а й земель комунальної та державної власності.

Варто зазначити, що в Законі України «Про оцінку земель» було встановлено, що технічна документація з нормативної грошової оцінки земельної ділянки сільськогосподарського призначення розроблена і затверджена рішенням органу місцевого самоврядування і відомості про яку внесені до Державного земельного кадастру до затвердження технічної документації, діє протягом строку, визначеного частиною другою статті 18 Закону України «Про оцінку земель». Стаття 18 передбачала, що оцінка земель сільськогосподарського призначення могла проводитися один раз на 5-7 років.

Таким чином, до 2021 року було встановлено, що нормативна грошова оцінка проводиться раз на 5-7 років з ініціативи землевласника. У свою чергу, тепер ініціювати переоцінку земель власники можуть за власним бажанням раз на рік-два, при бажанні. Це дозволяє більш чутливо реагувати на зміни у вартості землі і, відповідно, з’являється можливість передбачати в договірному порядку перегляд ціни оренди на земельну ділянку.

Важливим моментом тут ще є факт узгодження з органом місцевого самоврядування. Варто пам’ятати, що процедура нормативної грошової оцінки передбачає наявність узгодження з боку органів влади, отримання якого є обов’язковим для цієї процедури.

Подібні зміни в земельному праві позитивно вплинуть на ринок землі в майбутньому. Однак, якщо виникають питання щодо процедури ініціації нормативної оцінки, суб’єктів, які повинні нею займатися та іншого – звертайтеся до юристів в сфері земельного права для отримання консультацій. Оскільки процедура оцінки земельної ділянки є досить складною, що вимагає великих знань, то буде краще супровід фахівця для досягнення найкращого результату в найкоротші терміни.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку