30.11.2021
Оформлення прав на земельну ділянку після смерті засновника

На сьогодні багато фермерських господарств (ФГ) стикаються з проблемою оформлення прав на земельну ділянку після смерті засновника.

Плюс до цього – відсутність можливості нормального функціонування ФГ, навіть за умови, що у ФГ залишились члени, які бажають продовжити його діяльність.

❓З чим це пов’язано та які має наслідки?

Законодавчо не врегульований механізм зміни Голови ФГ, який власне і є користувачем земельної ділянки, а також особою, яка подає звітність, приймає рішення щодо ліквідації ФГ тощо.

Тобто, члени ФГ не можуть ні продовжити його діяльність, ні ліквідувати його.

В результаті ми можемо отримати наступну картину:

✅діяльність ФГ фактично “заблокована”;

✅існує ризик втрати статусу платника єдиного податку 4 групи;

✅можуть нараховуватись штрафи за неподання звітності;

✅ризик втрати земельної ділянки.

❓Що в такому випадку робити членам фермерського господарства, як “розблокувати” діяльність та зберегти земельну ділянку?

1️⃣  Спадкування прав засновника

Теоретично даний варіант можливий, а от на практиці виникають певні труднощі. Так, актуальна судова практика допускає можливість спадкування прав засновника у разі наявності у фермерського господарства статутного (складеного) капіталу з розподілом часток між його членами.

Але, фактично, сформований статутний капітал є у невеликого відсотка ФГ.

2️⃣  Альтернатива спадкуванню прав засновника

Велика Палата Верховного Суду допускає можливість застосування законодавства про ТОВ до правовідносин, що  виникають у зв`язку з діяльністю ФГ. Це можливо за умови, що питання не врегульовано ні Законом “Про фермерське господарство”, ні статутом ФГ.

Отже, змінити Голову ФГ можна шляхом проведення загальних зборів членів фермерського господарства.

3️⃣  Механізм збереження активу ФГ у формі права постійного користування землею

Після проведення корпоративних змін, новий Голова фермерського господарства повинен звернутися з заявою до державного реєстратора про внесення змін до Державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Так, необхідно змінити користувача земельної ділянки з фізичної особи – засновника (колишнього голови) фермерського господарства на саме фермерське господарство.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку