15.06.2023
Оподаткування доходів українців отриманих закордоном

Ми розглянемо ситуацію щодо податкових резидентів України. Якщо ви податковий резидент України, але отримуєте закордоном доходи, то вам треба знати наступне:

1.Соціальна допомога від іноземних держав та міжнародних організацій.

Відповідно до ПКУ такі виплати звільняються від оподаткування та декларування. Останні зміни з цього питання набрали чинності 6 травня 2023 року (Закон № 3050-IX).

2. Заробітна плата від іноземного роботодавця.

Відповідно до угод про уникнення подвійного оподаткування платник податків може зменшити суму податкового зобов’язання в Україні на суму податків, сплачених за кордоном. Але для цього необхідно підтвердити суму сплачених податків в іноземній державі.

Розміри оподаткування

Отже, заробітна плата підлягає оподаткуванню в Україні в разі, якщо ставка податку в іноземній державі нижча за 18%. У такому разі в Україні підлягає сплаті тільки різниця. Тобто, якщо ви, працюючи в Польщі, сплачували податок за ставкою 12 % (така ставка застосовується, якщо ваш річний дохід не перевищує 120 000 PNL), то в Україні ви маєте доплатити тільки 6%. Якщо ж ставка податку вища за 18 %, то обов’язку сплачувати ПДФО не виникає. Окрему увагу, варто звернути на військовий збір за ставкою 1,5 %, який підлягає сплаті окремо незалежно від ставки ПДФО.  

Навіть якщо не виникає обв’язок сплачувати податок, то декларацію подавати все одно потрібно. До неї додавати документи, що підтверджують сплачені податки закордоном. Згідно з п. 120.1 ПКУ неподання або несвоєчасне подання податкових декларацій передбачений штраф в розмірі 340 грн.

Крім того, відповідно до ст. 1641 КпАП неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи передбачено попередження або накладення штрафу в розмірі від 51 до 136 грн.

Однак, якщо особа не тільки не подала декларацію, а й не сплатила податок, то

ДПС матиме право здійснити донарахування незадекларованих податків і застосувати штраф у розмірі 25% від донарахованої суми у разі проведення податкової перевірки.

Якщо у вас є запитання на цю тему, ви можете взяти участь у нашому вебінарі.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку