08.07.2021
Оренда землі

Оренда землі представляє собою володіння і користування чужою земельною ділянкою, необхідною для ведення діяльності, найчастіше, підприємницької, яка здійснюється за певну плату і є терміновою. Право оренди земельної ділянки виникає на підставі договору і має бути зареєстроване в Державному реєстрі прав на нерухоме майно.

Відповідно до чинного законодавства, термін договору оренди не може перевищувати п’ятдесяти років. Також в деяких випадках встановлюються мінімальні строки оренди землі, наприклад, строк договору оренди земельної ділянки сільськогосподарського призначення, яка надається в оренду з метою ведення фермерського господарства, хоча і визначається за згодою сторін, але не може бути меншим ніж сім років.

Оренда землі є найпоширенішою формою використання чужої земельної ділянки. Поряд з цим, угоди з оренди землі несуть певні ризики для орендодавця та орендаря і тому потрібне залучення кваліфікованих фахівців з великим досвідом супроводу укладення договорів оренди землі.

Обов’язковим етапом, який передує укладенню договору оренди земельної ділянки є проведення юридичного аналізу об’єкта оренди – ознайомлення з матеріалами, на підставі яких формувалась земельна ділянка і проведення їх аналізу, аналіз історії придбання прав на землю, аналіз на предмет наявності обмежень і обтяжень у використанні земельної ділянки.

Також важливо провести аналіз щодо контрагента, зокрема чи має останній досить повноважень для передачі земельної ділянки в оренду та чи немає судових суперечок, які можуть вплинути на укладення угоди.

Процедура укладення угоди з оформлення прав на земельну ділянку буде включати не тільки розробку самого проєкту договору, положення якого будуть повною мірою відповідати положенням чинного законодавства України, а й проведення переговорів з орендодавцем з метою встановлення домовленостей, які будуть вигідними для всіх сторін, а також представництво інтересів орендаря в уповноважених органах з питань, пов’язаних з оформленням права оренди на земельну ділянку.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку