18.03.2021
Оренда землі: підводні камені, про які ви можете не дізнатись

Особливість земельних правовідносин в тому, що вони мають дуже багато нюансів і особливостей, а тому виникає безліч випадків прикрих помилок, втрачених доходів або порушення прав сторін угоди. Така ж ситуація і в сфері договорів оренди земельних ділянок: важливо вчасно розібратися що, як і з ким слід підписувати, щоб не пошкодувати в майбутньому.

Перш за все, будь-яка угода починається з її сторін, а саме у випадку з орендою землі – це орендар і орендодавець. Вже на даному етапі важливо розуміти хто виступає в ролі орендодавця, оскільки земельні ділянки в державній або комунальній власності передаються в оренду за спеціально передбаченою процедурою. Ця процедура включає в себе не тільки підписання договору та внесення його до відповідного реєстру, а також подачу заяви, його розгляд, прийняття по ньому рішення тощо. Важливо розуміти, в який саме державний орган слід подавати документи, скільки часу піде на розгляд даного питання, що слід робити в разі відмови і в ряді питань, що можуть виникнути в ході оформлення договору оренди землі.

Окрему увагу слід приділити самій земельній ділянці – на сьогоднішній день можна подати запит до державних органів в електронному вигляді і ви зможете дізнатися більше, ніж показано на публічній кадастровій карті України. Більш того, якщо ви звернетеся за консультацією юристів – вони зможуть вам допомогти перевірити наскільки достовірну інформацію надає фізична або юридична особа, що передає землю в оренду. Достовірність інформації про орендовану землю – це одна із запорук безпеки вашої угоди і її успіху.

На етапі підписання договору важливо звернути увагу на документи, які надає інша сторона – їх перевірку також може забезпечити грамотний юридичний супровід. Достовірність документів (не тільки на землю, але й іншої сторони угоди) гарантує вам те, що в разі порушення договору оренди або виникнення будь-яких інших питань вам буде до кого звернутися для вирішення розбіжностей або, в гіршому випадку, хто буде відповідачем у справі в суді .

Може здатися, що ці дії є зайвою пересторогою, проте, коли справа стосується земельних ділянок – це не буде зайвим. Чим ретельніше ви передбачте всі можливі ризики, тим більша ймовірність, що вам не доведеться розривати угоду або звертатися до суду за захистом своїх прав. На ринку юридичних послуг подібне супровід угод оренди землі є звичайною практикою вже багато років, що свідчить про реальну необхідність оцінити ризики ще до підписання документів. У цьому вам однозначно можуть допомогти фахівці в сфері аграрного права, які знають з чого почати і як успішно закінчити.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку