05.07.2021
Оренда землі

Право оренди земельної ділянки виникає на підставі договору оренди і дуже важливо, щоб останній був не лише складений у відповідності з усіма вимогами чинного законодавства, а й щоб його умови були вигідними для обох сторін.

Перед укладанням угоди, слід звернутися до юридичного радника, який має великий досвід регулювання відносин у сфері оренди землі та отримати консультацію з усіх питань, які стосуються оформлення права оренди цікавої для Клієнта земельної ділянки. Можливо, знадобиться також попереднє проведення переговорів з орендодавцем з критичних питань, які варто обговорити ще до моменту розробки проєкту договору оренди земельної ділянки та закріпити досягнуті домовленості в меморандумі.

Істотними умовами договору оренди землі, які обов’язково повинні бути відображені в ньому, є:

– об’єкт оренди, а саме, повинні бути вказані такі дані як кадастровий номер земельної ділянки, його місце розташування і розмір;

– дата укладення договору оренди земельної ділянки та термін його дії, який не може перевищувати п’ятдесят років.

Зверніть увагу, що чинним законодавством встановлено не лише максимальні строки оренди землі, а також і мінімальні (в певних випадках), а саме: в разі створення індустріального парку на землях державної або комунальної власності оренда ділянки не може тривати менше ніж 30 років, якщо метою оренди земельної ділянки є ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства, особистого підсобного господарства – мінімальний строк оренди становить 7 років для земельних ділянок сільськогосподарського призначення та 10 років – для земельних ділянок сільськогосподарського призначення, які є земельними ділянками меліорованих земель і на яких проводиться гідротехнічна меліорація.

– розмір орендної плати, порядок проведення розрахунків та відповідальність за несплату орендних платежів.

При підготовці проєкту договору оренди земельної ділянки, слід орієнтуватися на типову форму договору, затверджену Кабінетом Міністрів України.

Передача в оренду земельної ділянки здійснюється за актом прийому-передачі земельної ділянки в день державної реєстрації договору.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку