05.05.2021
Отримання будівельного паспорту для забудови земельної ділянки

Будівельний паспорт – це документ, який визначає перелік вимог (містобудівних, архітектурних та інших), які висуваються до об’єкта нерухомості. Даний документ виступає одним з необхідних документів при будівництві. Для більш масштабних споруд потрібен, як правило, розширений пакет документів, який включає в себе і будівельний паспорт в тому числі. Незалежно від об’єкта нерухомості – його наявність є обов’язковою, інакше будівля може бути визнана такою, що зроблена з порушенням законодавчих норм.

Отже, для його оформлення будуть потрібні:

  • Заява;
  • Документ, який підтверджує право володіння або користування земельною ділянкою із зазначенням в ньому цільового призначення землі;
  • Графічні матеріали, які включають схеми розташування будівель, споруд та інше;
  • Проєкт будівництва, якщо він є в наявності;
  • Копія з генерального плану населеного пункту;
  • Копія паспорту та коду замовника.

У разі, якщо земельна ділянка знаходиться у власності в кількох людей, необхідно отримати згоду всіх співвласників в письмовому вигляді і нотаріально завірену. Варто відзначити, що починати забудову на земельній ділянці можна лише після оформлення прав на земельну ділянку і оформлення документів, а також після повідомлення в державні органи про початок будівельних робіт (надсилається в письмовому вигляді). Отримання будівельного паспорту – це важлива складова документації на початковому етапі будівництва, оскільки підтверджує, що об’єкт запланованого будівництва відповідає встановленим державним будівельним нормам.

Слід зазначити, що дозвіл про видачу будівельного паспорту в Києві видається Департаментом містобудування та архітектури, який розглядає поданий пакет документів і готує вимоги до забудови ділянки. Законодавчо встановлено, що термін розгляду документів становить 10 робочих (не календарних) днів.

За відсутності будівельного паспорту може наступати відповідальність за самовільне будівництво, в результаті чого слід звертати увагу на наявність всіх необхідних законодавством документів до початку будівництва. Для того, щоб уникнути подібних неприємностей і штрафів слід або спочатку вивчити весь перелік документів, вказаний в численних нормативно-правових актах, або звернутися за консультацією до юриста, який спеціалізується на будівельному праві.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку