16.07.2021
Отримання дозволу на будівництво

Будівельні роботи, відповідно до положень чинного законодавства України, можуть здійснюватися на земельній ділянці, що перебуває у власності або користуванні замовника будівництва, тільки після отримання останнім дозвільних документів, а саме – дозволу на виконання будівельних робіт.

Дозвіл на будівництво є документом, що дає забудовникові право на виконання робіт з будівництва нового об’єкта, реконструкції, реставрації, капітального ремонту.

Дозвіл на виконання будівельних робіт необхідно отримувати для будівництва об’єктів з класом наслідків СС2 і СС3 або об’єктів, які, відповідно до закону, підлягають оцінці впливу на навколишнє середовище.

Будівельні роботи можуть виконуватися без отримання дозволу на будівництво, але після подачі декларації про початок виконання будівельних робіт. Це стосується об’єктів з незначними наслідками (СС1), а також об’єктів, будівництво яких здійснюється на підставі будівельного паспорта.

Якщо об’єкт побудований без отримання дозвільних документів, він вважається самовільно побудованими і відповідно настануть наслідки, передбачені законодавством. Зокрема, Законом України “Про відповідальність за правопорушення у сфері містобудівної діяльності” передбачено штрафи в розмірі:

– 36 прожиткових мінімумів для працездатних осіб – за виконання будівельних робіт без повідомлення про початок їх виконання;

– 370 прожиткових мінімумів для працездатних осіб – за виконання будівельних робіт без дозволу на будівництво (для об’єктів СС2);

– 900 прожиткових мінімумів для працездатних осіб – за виконання будівельних робіт без дозволу на будівництво (для об’єктів СС3).

Станом на липень 2021 року це штрафи становлять 85 644 грн, 880 230 грн і 2 141 100 грн відповідно.

Для того щоб отримати дозвіл на будівництво, замовнику будівництва необхідно подати заяву встановленої форми та перелік додаткових документів, який буде відрізняться в залежності від того, які саме будівельні роботи будуть проводиться.

Для того щоб уникнути відмови у видачі дозволу на будівництво, варто звернутися по допомогу до кваліфікованих фахівців, якими є юристи Юридичної фірми “TOTUM”. Маючи багаторічний досвід в сфері нерухомості та капітальних інвестицій, наша команда надасть якісну юридичну допомогу щодо супроводу процедури отримання дозволу на будівництво.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку