21.09.2020
Переваги партнерського договору для бізнесу

У бізнесі, в якому задіяні два або більше власників, завжди є домовленості з приводу зон відповідальності, прямих обов’язків, володіння частками, виплати дивідендів та багато інших аспектів. Ці аспекти можуть і будуть змінюватись залежно від обставин, росту, залучення інвестицій чи появи нових бізнес-партнерів. Між партнерами нерідко виникають конфліктні ситуації. У випадку усних домовленостей, які не підкріплені ніякими офіційними документами, конфлікти можуть боляче вдарити по бізнесу та їх фінансовому становищу. У таких випадках все залежить від удачі: можна або перемогти, або залишитись осторонь.

Для того щоб захистити себе і бізнес необхідно укласти договір, в якому будуть чітко сформовані та погоджені фінансові і організаційні питання відносно всіх партнерів. В даному випадку світова практика вже досить давно використовує Корпоративний договір, або Партнерський договір, який є надійним інструментом захисту власних інтересів, інвестицій та бізнесу в цілому. Він допомагає нівелювати ризики і, в разі необхідності, розійтись без значних втрат, чого складно досягти у випадку бізнесу, побудованого «на довірі».

Давайте розглянемо деякі практичні моменти та переваги його використання:

✅ Конкретика і деталі

Успішність бізнес-проєкту часто залежить від відносин між партнерами. Детально прописані зони відповідальності партнерів, порядок входу і виходу з бізнесу, порядок розподілу прибутку, залучення інвестицій і т. д., – все це дає впевненість в досягненні успіху у вирішенні спірних питань.

✅ Залучення інвестицій

Корпоративний договір все частіше виступає ефективним механізмом залучення інвестора. Його наявність, на сьогодні, є одним з елементів “упаковки” стартапів, що, в свою чергу, дає потенційним інвесторам розуміння серйозності підходу до управління бізнесом.

✅ Оперативність і результат

Процедура укладення корпоративного договору стала значно простішою. Більше не потрібно створювати іноземні корпоративні структури, щоб на основі англійського права укласти shareholding agreement. Більшість питань можна врегулювати через корпоративний договір між учасниками ТОВ. Тобто, мінімальна витрата часу дає максимальний результат.

Плюсів корпоративного договору значно більше, але беззаперечним фактом є те, що така проста процедура може суттєво знизити ризики партнерства та захистити інтереси кожного з власників бізнесу.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку