25.03.2021
Перевірки в будівельному праві: особливості суб’єктного складу

Будівельне право передбачає різноманітні види перевірок, які є обов’язковими на різних етапах будівництва об’єктів і здійснюються Державною архітектурно-будівельною інспекцією України (далі – ДАБІ). Процедурні питання перевірок є врегульованими законодавчо і є обов’язковими до виконання органами державної влади, що, на жаль, не завжди відповідає дійсності.

Так, на даний момент вже виникла ціла категорія одноманітних справ у Верховному Суді (далі – ВС), де при перевірці об’єктів не був присутній уповноважений представник суб’єкта будівництва, що означало неможливість надати необхідну документацію, стежити за правомірністю перевірки та інше.

Одним з найважливіших прав суб’єкта містобудівної діяльності є його право бути присутнім при перевірці особисто або надіслати уповноваженого представника. Однак, як показує практика ВС за 2020 й рік – ДАБІ часто нехтує цим і проводить перевірки в присутності осіб, які до суб’єктів містобудування не належать. Так, у справі № 822/716/16 ВС вказує на те, що факт перевірки без присутності уповноваженої особи суб’єкта містобудування є грубим порушенням з боку ДАБІ. Більш того, в справі № 208/6557/16-а ВС звертає увагу на необхідність залучення саме суб’єкта містобудівної діяльності, а не особи, яка має відношення до забудови будь-яким іншим чином.

ВС у справі № 822/712/16 вказав, що керівник проєкту будівництва не є замовником будівництва, ні виконавцем функцій замовника і підрядника одночасно. Тому він не може бути визнаний суб’єктом містобудування в Законі №208/94-ВР. Відповідно, ДАБІ було проведено перевірку з порушенням процедури.

У свою чергу, в низці постанов по даній категорії справ, ВС звертав увагу на норми Цивільного та Господарського кодексів щодо особи, уповноваженої представляти підприємство без довіреності (керівник, власник та особи, зазначені в статуті компанії). Таким чином, присутність неуповноваженої особи при проведенні перевірки ДАБІ може служити підставою для оскарження її результатів, в слідстві порушень законодавства з боку державного органу, а також порушення права на присутність при перевірці.

З урахуванням особливостей будівельного права в Україні слід звертати увагу на такі тонкощі процедурних моментів з метою максимального захисту своїх прав та інтересів. Більш того, судова практика в подібних категоріях справ в більшості своїй на боці суб’єкта будівництва, що в свою чергу є хорошим маркером для нашої судової системи.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку