22.03.2022
Пільги для бізнесу та громадян щодо плати за землю

15.03.2022 року Верховною Радою прийнято Закон № 2120-ІХ, яким внесено зміни до Податкового кодексу, зокрема щодо порядку здійснення плати за землю у період дії воєнного стану.

Що змінилося?

1) встановлено, що з 01.03.2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю, зокрема:

– земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної форм власності;

Важливо!

Стосується:

– земельних ділянок (земельних часток (паїв), що розташовані на територіях, де ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ, та перебувають у власності або користуванні фізичних та юридичних осіб;

– земельних ділянок (земельних часток (паїв), визначених обласними військовими адміністраціями як такі, що засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Важливо!

Кабміном ще не затверджено такого переліку. На сьогодні ймовірно такими областями будуть: Київська, Чернігівська, Харківська, Сумська, Миколаївська, Херсонська, Луганська, Донецька, Дніпропетровська та Запорізька.

2) визначено, що не нараховується та не сплачується загальне мінімальне податкове зобовязання за 2022 та 2023 податкові (звітні) роки: розповсюджується на ті самі земельні ділянки, що й визначено щодо сплати земельного податку та орендної плати.

3) встановлено, що так само не нараховується та не сплачується екологічний податок за тими обєктами оподаткування, що розташовані на територіях, де ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями РФ.

Перелік має бути затверджено Кабміном.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку