02.08.2021
Посилено відповідальність за незаконне видобування корисних копалин

15 липня 2021 року Верховна Рада України прийняла Закон № 3576, який посилює відповідальність за незаконне видобування корисних копалин.

✅Ціль: Встановити кримінальну відповідальність за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення та посилити відповідальність за незаконний видобуток корисних копалин в цілому.

✅Примітка: До корисних копалин місцевого значення віднесено: вапняк, гіпс, гажа, сапропель (сировина для хімічних меліорантів ґрунтів); гіпс, вапняк, крейда (сировина для будівельного вапна та гіпсу), пісок (сировина піщано-гравійна), суглинок, супісок (сировина цегельно-черепична).

Основні зміни:

📍 незаконне видобування корисних копалин місцевого значення визнано кримінально караним діянням;

📍 міра покарання за вчинене кримінальне правопорушення буде залежати від розміру завданих збитків, статусу особи, яка  вчинила злочин та ряду додаткових критеріїв;

📍посилено кримінальну та адміністративну відповідальність за незаконне видобування корисних копалин.

У цифрах:

📍 кримінальна відповідальність за незаконне видобування корисних копалин місцевого значення –  штраф у розмірі від 8500 гривень до 85 000 гривень, обмеження волі від 2 до 3 років, позбавлення волі від 2 до 8 років;

📍 адміністративна відповідальність за самовільне користування надрами – штраф для громадян – від 1700 гривень до 3400 гривень (замість 170-510 гривень відповідно), посадових осіб – від 3400 гривень до 8500 гривень (замість 510-1700 гривень відповідно).

✅Рекомендація:

Бізнесу варто не чекати на «незваних гостей», а заздалегідь потурбуватися про нівелювання ризиків бездокументарного ведення господарської діяльності у сфері видобутку корисних копалин шляхом підготовки необхідного пакету документів та отримання спецдозволу на користування надрами.

Примітка: Спеціальний дозвіл на користування надрами місцевого значення видається без проведення аукціону.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку