14.06.2021
Реєстрація торговельної марки

Реєстрація торговельної марки можлива як і в Україні, так і в іноземних державах (міжнародна реєстрація).

Реєстрація торговельної марки не є обов’язковою, але необхідна для власника бізнесу щонайменше з наступних причин:

В перше чергу, торговельна марка – це елемент формування бренду компанії на ринку товарів чи послуг. Саме торговельна марка буде сприяти впізнаваності продукту компанії на ринку тотожних товарів або послуг.

Здійснивши реєстрацію торговельної марки, власник отримує правову охорону від контрафакту, чим захищає свою ділову репутацію на випадок виникнення протиправних посягань з боку бізнесу конкуруючого напрямку. У випадку, якщо ваші права все ж були порушені конкурентами, зареєстрована торговельна марка дозволить ефективно та з мінімальними втратами часу відновити порушені права в судовому порядку.

Зверніть увагу, що вже навіть під час проходження процедури реєстрації торговельної марки (ще до її завершення) компанія має певний захист, оскільки при розгляді заявок на реєстрацію торговельних марок Укрпатентом проводиться пошук на тотожність та схожість до вже зареєстрованих чи поданих на реєстрацію торговельних марок. Так, якщо у вас є вже зареєстрована заявка на торговельну марку і ваш конкурент подасть на реєстрацію схожу торговельну марку, йому буде відмовлено в реєстрації. Це є суттєвим плюсом, оскільки навіть подібні торговельні марки можуть ввести в оману споживача щодо виробника продукції, що може мати наслідком негативний вплив на ділову репутацію та спад попиту на ваші товари чи послуги.

Ще однією безумовною перевагою реєстрації торговельної марки є не лише можливість її використання безпосередньо власником, а й можливість здійснення продажу чи передачі частини прав на використання торговельної марки іншим особам за винагороду.

Реєстрація торговельної марки в Україні можлива за звичайною та прискореною процедурою. Реєстрація торговельної марки як за звичайною, так і скороченою процедурою включає в себе такі основні етапи як подача заявки, реєстрація первинних документів в Укрпатенті, встановлення дати подання заявки, проходження формальної (відповідність вимогам закону в частині складання та подання заявки) та кваліфікаційної експертиз, підготовка до державної реєстрації та публікації (сплата державного мита та збору) та отримання свідоцтва про реєстрацію торговельної марки. Основною відмінністю при проходженні прискореної процедури реєстрації є скорочення строків проходження експертиз. В загальному, реєстрація торгової марки за звичайною процедурою може зайняти від 1,5 до 2 років, при прискореній реєстрації загальний строк становитиме до 1 року.

Якщо вам необхідно зареєструвати торговельну марку не лише в Україні, а й в ряді іноземних країн, ви маєте можливість подати через Укрпатент міжнародну заявку. Реєстрація торговельних марок в іноземних державах проводиться згідно з Протоколом до Мадридської угоди про міжнародну реєстрацію знаків.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку