01.06.2021
Відкрити юридичну особу – ТОВ/ФОП

Перед тим як відкрити юридичну особу – ТОВ або ФОП, треба буде розв’язати ряд важливих питань, першим і останнім з яких буде: “То що ж все-таки відкривати: ТОВ чи ФОП?”.

Чому ж визначатися з формою ведення бізнесу варто далеко не в найпершу чергу? Відповідь дуже проста – в першу чергу слід прийняти рішення щодо:

– видів діяльності, якими ви плануєте займатися, оскільки не всі КВЕДи доступні ФОП;

– після того як ви визначилися з напрямками діяльності, необхідно обрати систему оподаткування, яка буде найбільш оптимальна у вашому варіанті. Слід пам’ятати, що певні КВЕДи допускаються, наприклад, виключно на третій групі єдиного податку або ж взагалі на загальній системі оподаткування. Тому спершу КВЕДи, а після – вибір системи оподаткування. Також може виникнути ситуація, коли обрані вами види діяльності допускаються як на другій, так і на третій групі податку, але з якихось причин ви поки не готові платити 5% єдиного податку від всього доходу, а ось 20% від розміру мінімальної заробітної плати – цілком вам підходить. В такому випадку, ми відразу розуміємо, що відкрити юридичну особу ми не можемо, оскільки платниками єдиного податку другої групи можуть бути лише ФОП.

– також важливо розуміти, готові ви особисто здійснювати потокове керівництво бізнесом або ж вам потрібен найманий директор. У першому варіанті Ви можете відкрити як ФОП, так і ТОВ, керуючи їм особисто, у другому варіанті – Вам підійде виключно ТОВ.

– ще одним питанням, яке може виникнути в майбутньому є питання про залучення інвестицій. Так, якщо ви плануєте розвивати бізнес, в тому числі шляхом залучення інвестицій, вам краще підійде ТОВ, особливо з огляду на те, що в українському законодавстві з’явився такий прогресивний інструмент регулювання відносин між бізнес-партнерами як корпоративний договір.

Після того, як ви дасте собі відповідь на ці ключові питання, вже будете розуміти, що більше підходить для вас – відкриття юридичної особи: ТОВ чи ФОП.

Важливо також врахувати, що відкрити ФОП буде швидше і дешевше, оскільки для реєстрації ФОП потрібен менший пакет документом, в порівнянні з відкриттям ФОП. Проте перевагою ТОВ буде наявність статуту, який регулює найважливіші питання діяльності компанії, можливість вводити в бізнес нових партнерів та укладати з ними корпоративні договори.

Слід зазначити, що на сьогодні процедура відкриття юридичної особи – ТОВ та ФОП досить проста і провести державну реєстрацію ТОВ або ФОП можна як і в державного реєстратора, так і в приватного нотаріуса.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку