27.04.2021
Відновлення договору оренди земельної ділянки в 2021 році

Відновлення договору оренди землі – це процедура «пролонгації» його дії на підставі норм закону та умов письмового договору. У 2020 році було внесено низку змін до земельного законодавства, спрямованих на протидію рейдерству та збільшення рівня безпеки земельних правовідносин в цілому. У зв’язку з цим варто розглянути особливості процедури відновлення договору з моменту вступу в силу таких змін.

Існує два шляхи відновлення договору оренди:

1) переукладання договору, термін дії якого закінчився, на новий термін;

2) автоматична пролонгація договору оренди.

На перший погляд здається, що ці підстави дуже схожі, але насправді є істотні відмінності. У разі автоматичної пролонгації договір продовжує свою дію на тих же умовах (включаючи строк), що і в попередньому договорі. Тоді як під час переукладання договору більш реально і швидко внести зміни.

Алгоритм відновлення складається з трьох основних етапів. Найперше, що слід зробити – це повідомити орендодавця про свій намір укласти договір оренди на новий термін, тобто, скористатися переважним правом. Далі слід узгодити внесення в договір змін – цей етап опціональний, проте важливо розуміти, що він має місце бути в більшості випадків. Останнім етапом є підготовка та підписання додаткового договору (угоди) про відновлення договору оренди земельної ділянки. Тут варто згадати, що відповідно до загальних правил, всі додаткові угоди до договору повинні укладатися в тій же формі, що й основний договір. Якщо договір оренди письмовий та завірений нотаріально, то з додатковою угодою слід вчинити так само, щоб уникнути можливого оскарження в суді або позовів про визнання такої угоди недійсною в силу невідповідності форми.

У свою чергу, автоматична пролонгація передбачає з боку орендодавця заперечень щодо поновлення договору (в письмовому вигляді), а з боку орендаря – продовження користування ділянкою відповідно до договору. Лише у разі, якщо обидві умови виконуються – договір вважається продовженим на той самий строк та на тих же умовах.

Таким чином, є два основні шляхи відновлення договору оренди земельної ділянки. Особливості процедури обміну проєктами договору при його переукладанні включені тепер не лише в закон «Про оренду землі», а й до Земельного кодексу. Як на практиці будуть використовуватися ці положення – покаже час, проте не варто нехтувати роз’ясненнями та допомогою фахівців в даному питанні.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку