07.05.2021
Вирішення спорів в корпоративному праві: які є варіанти?

Вирішення корпоративних спорів та конфліктів – це важлива частина процесу діяльності будь-якої компанії, оскільки виникнення конфліктів і складних ситуацій є звичайною справою в питаннях ведення бізнесу. У зв’язку з цим законодавець час від часу вносить зміни для поліпшення правового регулювання даної сфери. Перш за все варто відзначити, що під спором в корпоративному праві в контексті даної статті слід розуміти не лише ті ситуації, які знаходяться в стадії судового розгляду, а й ті аспекти, які можна вирішити за допомогою грамотної консультації юриста або ж медіації.

Звичайно ж, найкращим варіантом при виникненні корпоративних спорів слід вважати варіант, коли спір вирішується, не доходячи до суду. Наприклад, ще в 2017 році корпоративне законодавство надало можливість звернення до процедур примусового викупу (squeeze-out) або примусового продажу (sell-out) акцій. Суть цих процедур зводиться до викупу/продажу акцій тих учасників, які гальмують розвиток або діяльність компанії – це різновиди позасудових способів вирішення корпоративних конфліктів, реалізувати які допоможуть юристи в сфері корпоративного права.

Варто додатково звернути увагу, що навіть сам законодавець у процесуальних кодексах досить недавно передбачив досудове врегулювання, що є кроком до поширення даного інституту за рамки залу суду. Досудовий розгляд може мати різні форми: арбітражний (третейський) суд, медіація або, власне, процедура досудового врегулювання в рамках судового процесу, відповідно до нинішнього процесуального законодавства. Зручність досудового вирішення питання в швидкості, менших витратах коштів та економії часу сторін. Однак до такого виду вирішення спорів слід звертатися, якщо сторони хочуть залагодити ситуацію і продовжити ведення бізнесу, а не знаходяться в крайній стадії конфлікту або ж права однією із сторін були грубо порушені і вимагають захисту з боку держави.

В останніх випадках все ж слід звернутися до суду. Захист власних корпоративних прав являє собою одну з досить поширених категорій справ, що говорить про частоту подібних порушень. Судове вирішення корпоративних спорів не обійдеться без звернення до юриста, який допоможе вибудувати грамотну правову позицію та донести до судді які саме права та як були порушені.

При виникненні корпоративних спорів однозначно не слід нехтувати зверненням за допомогою до професіоналів, оскільки практика показує, що рідко такі справи є простими для розуміння і швидко розв’язуються.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку