02.10.2020
Якісній будівельній продукції бути

Фальсифікація будівельної продукції – одна з найгостріших проблем будівельного ринку та ринку нерухомості в цілому. На сьогодні здійснюється маркування продукції, що використовується для будівництва жилої нерухомості та потреб бізнесу. Але при цьому нагляд за будівельною продукцією не здійснюється, тобто ніхто не контролює маркування та її якість.

До чого це призводить

Це призводить до появи на ринку підробок, які не мають своїх споживчих властивостей. Що впливає на якість та безпеку нерухомості, яка споруджується сьогодні. Іншими словами порушується надійність будівельних конструкцій, а внаслідок цього виникають аварії різного ступеня.

Щоб виправити ситуацію 30.09.20 було підписано Закон України «Про надання будівельної продукції на ринку». З 1 січня 2023 року Законом вводиться ринковий нагляд за реалізацією будівельної продукції, що має створити умови вільного її обігу і контролю якості на українському ринку. До цього має бути розроблено відповідні нормативно-правові акти, створені органи, для документального оформлення визначених показників будівельної продукції, а також лабораторії для проведення їх перевірки.

Для виробників будівельної продукції є гарна новина

Закон «розблокує» вихід на європейський ринок, оскільки ним передбачено впровадження європейських стандартів до якості будівельної продукції. Це означає, що така продукція має відповідати європейським стандартам та підлягатиме обов’язковому декларуванню.

При цьому всі учасники ринку будівельної продукції зобов’язані будуть сприяти державним органам у здійсненні перевірок, в результаті яких небезпечна продукція може вилучатись або приводитись у відповідність до вимог європейських стандартів.

Резюме

Підсумовуючи, рекомендуємо виробникам створити акредитовані випробувальні лабораторії для тестування будівельної продукції, аби забезпечити відповідність європейським стандартам.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку