29.04.2021
Захист договору оренди земельної ділянки від розірвання

Договір оренди земельної ділянки – це угода між двома сторонами, метою якої є передача землі в користування та отримання плати за це. Законом встановлено, що цей договір повинен мати письмову форму – це обов’язкова умова. Також він може бути завірений нотаріально, що стало вже звичайною практикою в даній сфері.

Сторони повинні узгодити істотні умови договору, інакше він не буде вважатися укладеним. Для договорів оренди земельних ділянок це предмет (власне, земельна ділянка); термін; особливості здійснення оплати. Також слід віднести до істотних умови, за якими сторони вирішили прийти до угоди. Однак є ще специфічні види оренди землі, де на додаток до вищезазначених необхідно узгодити умови, що вважаються істотними для конкретних видів орендних правовідносин в цій сфері.

Важливим моментом є те, що на даний момент існує затверджена КМУ форма типового договору оренди земельної ділянки. У 2020 році даний договір був приведений у відповідність з чинним законодавством. Типовий договір може бути розширений сторонами відповідно до їх потреб та побажань.

Однією з істотних практичних проблем в оренді земельних ділянок є одностороннє розірвання договору з боку державних органів, які виступають орендодавцями. Судова практика у таких справах налічує їх велику кількість і це при тому, що законодавцем встановлено переважне право на продовження оренди або укладення договору (в залежності від ситуації застосовується або те, або інше). При цьому, щоб захистити договір оренди земельної ділянки від розірвання, слід якісно прописати положення про розірвання, враховуючи потреби та інтереси обох сторін настільки, наскільки це можливо. Більш того, слід також прописати детальну процедуру такого розірвання договору, оскільки при її порушенні буде можливість оскаржити подібне та захистити свої права.

Варто зазначити, що в основному договори оренди земельних ділянок розриваються в судовому порядку та на підставі досить серйозних порушень сторін договору. Так, з боку орендодавця договір може бути розірваний, якщо орендар використовує земельну ділянку не у відповідності з його цільовим призначенням. Також, якщо сторона не виконує обов’язки за договором або ж об’єкт оренди (споруд на ньому) знищено чи пошкоджено настільки, що це перешкоджає його використанню – теж поширені причини розірвання договору оренди землі.

Захист договору від розірвання – це, перш за все, ретельна підготовка його положень, які в майбутньому убезпечать від порушень другої сторони або одностороннього розірвання. Тому слід звернути увагу на послуги юристів у сфері земельного права, які мають досвід складання договору оренди земельних ділянок та зможуть або написати договір, що підходить під ситуацію і вимоги, або переглянути вже існуючий, щоб вказати які слабкі сторони в ньому є і як їх можна виправити.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку