14.05.2021
Захист інтелектуальної власності

Результати інтелектуальної діяльності, будь то твір (літературний, музичний, аудіовізуальний, фотографічний тощо), винахід, корисна модель або торгова марка, є однією з першорядних цінностей не лише для їх безпосереднього розробника, а й для бізнесу, в діяльності якого використовуються такі об’єкти.

Насамперед, що можна зробити для захисту інтелектуальної власності – це зареєструвати створений нами об’єкт.

У разі, як, наприклад, з творами, авторське право, відповідно до чинного законодавства України, виникає з моменту створення твору. Таким чином, його реєстрація не обов’язкова, але все ж, бажана, оскільки автором визнається особа, яка вказана на оригіналі або одному з примірників твору, якщо не доведено протилежне. Якщо ж ви зареєструєте своє авторське право це захистить вашу інтелектуальну власність на випадок, якщо хтось спробує «викрасти» ваш твір і видати його за своє, адже ви вже маєте документ що підтверджує ваше авторське право і немає необхідності доводити, що це саме ваш результат інтелектуальної та творчої діяльності. Як об’єкти авторського права можуть підлягати захисту також комп’ютерні програми і бази даних.

Для того щоб захистити такі об’єкти інтелектуальної власності як винахід і корисна модель, необхідно щоб вони відповідали як мінімум таким умовам:

– були новими;

– були промислово застосовні;

– мали винахідницький рівень (для винаходів).

Для того щоб захистити свою торгову марку ми можемо отримати такий охоронний документ як Свідоцтво на знак для товарів і послуг. А ось щодо слогану компанії ви можете вчинити на свій вибір – зареєструвати його як торгову марку або як об’єкт авторського права.

Щоб отримати охоронний документ (свідоцтво про реєстрацію авторського права, свідоцтво на знак для товарів і послуг, патент) на створений вами об’єкт інтелектуальної власності необхідно здійснити наступні дії:

– проаналізувати положення чинного законодавства на предмет того, чи відповідає ваш об’єкт охоронним умовам. Також можна додатково проконсультуватися в Укрпатенті;

– підготувати пакет документ на отримання охоронного документу;

– проходження експертиз;

– оплата необхідних державних мит і платежів;

– безпосередньо отримання охоронного документа.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку