19.03.2021
Земельні спори: чи можливе досудове врегулювання?

Аграрний ринок України вже досить довго перебуває на етапі «майже реформування», особливо в контексті ринку купівлі-продажу сільськогосподарських земель. Однак варто зазначити, що і в питаннях оренди та права постійного користування залишається ряд питань, які було б непогано законодавчо поліпшити. Більш того, часті випадки порушення положень договорів оренди, особливо якщо одним із суб’єктів виступає держава.

Така ситуація пов’язана в першу чергу з недостатньо добре налагодженістю процесів в державних органах, а в крайніх випадках – зловживанням влади. Однак незаперечним залишається той факт, що орендарю часто доводиться відстоювати свої законні права в суді.

Взяти, приміром, питання продовження договорів оренди земельних ділянок комунальної або державної власності: кількість судових справ постійно зростає, а практика Верховного Суду не завжди однозначна. У 2020 році була велика кількість окремих думок суддів ВС, в яких було висловлено незгоду з рішенням у справі, прийнятих колегіально. Багато в чому це пояснюється змінами в процесуальних кодексах, проте заперечувати актуальність земельних спорів – неможливо.

Як правило, в договорах оренди землі є умова про його продовження по закінченню терміну оренди, якщо жодна зі сторін не заперечує. Все ж багато орендодавців нехтують цим правилом і не дають можливість орендарю продовжити договір на той самий строк. Часто за цим ще й слідує порушення норми щодо переважного права колишнього орендаря на укладення нового договору.

Дуже часто процедурою залучення юриста до моменту появи судової справи нехтують, оскільки вважається, що такий спосіб вирішити ситуацію не такий ефективний, як суд. Однак така думка є хибною. У багатьох країнах проведення переговорів і вирішення питання без суду є більш прийнятним, ніж звернення до суду. З урахуванням змін у процесуальному законодавстві, досудове врегулювання спорів стає ще більш актуальною формою вирішення проблемних ситуацій.

Юридична фірма «ТОТУМ» має великий досвід в питаннях врегулювання земельних правовідносин, в результаті чого може не тільки супроводжувати справу в суді, але і розробити найкращу стратегію, щоб врегулювати спір до подачі позову в суд. Завдяки досвіду роботи в сфері аграрного права, компанія може надати більш швидкий і новаторський спосіб вирішення питання. Найчастіше спроба досудового врегулювання спорів успішна при супроводі професіоналом, оскільки дозволяє розглянути другій стороні всі можливі ризики і переваги врегулювання питання поза судом. Більш того, це економить час і гроші на судові витрати, що само по собі є аргументом за переговори до судової тяганини у справі.

Тим не менш, юридична фірма «ТОТУМ» готова надати будь-які послуги в земельному праві, які допоможуть вирішити виниклі питання. Наші професіонали вже багато років на ринку, їх досвід дозволяє поглянути на проблему з усіх боків і надати такий план дій, який буде оптимальним для вашої конкретної ситуації.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку