11.05.2021
Зміна цільового призначення земельної ділянки: що нового?

У червні 2020 року Верховною Радою України був прийнятий закон № 711-ІХ, яким вносяться зміни до багатьох норм земельного законодавства. Він вступає в силу з 24 липня 2021 року, але деякі положення вступають в силу раніше, а деякі мають бути реалізовані до 2025 року. Однак цим законом врегульовано ряд питань, які викликали спірні питання. Наприклад, містобудівній документації, яка визначає функціональне призначення земельної ділянки, буде присвоєно статус землевпорядної, що дозволяє колізію між поняттями функціонального призначення, що відносилося раніше до містобудівної галузі та цільового призначення земельної ділянки, що є поняттям земельного права. Раніше на практиці траплялися випадки, коли ці два призначення однієї земельної ділянки не збігалися, що створювало безліч проблем суб’єкту реалізації права на землю. Згідно з новим законом, співвідношення цих понять встановлено в Класифікаторі видів цільового призначення земельних ділянок, який затверджується Кабінетом Міністрів України.

Відносно сільськогосподарських земель слід зазначити, що законодавцем додано норму, відповідно до якої власники земельних ділянок сільськогосподарського призначення та сільгоспвиробники зможуть отримати компенсацію в розмірі до 30% різниці між нормативними грошовими оцінками земельної ділянки, цільове призначення якої буде змінюватися з сільськогосподарського на інше. Однак обов’язкова умова такого відшкодування – надання гарантії від банку або іншої фінансової установи, яка має право на видачу подібного документа.

З урахуванням поки ще чинного мораторію на продаж сільськогосподарських земель здається очевидною можливість маніпуляції таким станом в контексті зміни цільового призначення, отримання компенсації, продажу та ще однієї зміни цільового призначення, але вже на початкове. Звичайно, така схема вимагає багато ресурсів, але згадуючи всілякі схеми, що були і є в цій сфері – вона не позбавлена ​​сенсу.

Однак сподіваємося, що подібне використання законодавства залишиться юридичними фантазіями в статтях, а не практикою ринку землі, який тільки-тільки почав змінюватися. Адже зміни законодавства – це лише перші кроки до успішної побудови ринку землі в Україні, що дозволить аграрному бізнесу рости і розвиватися, щоб скласти конкуренцію на міжнародній арені.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку