11.08.2020
Зміни до Податкового кодексу в сплаті за землю

Новий законопроєкт – це ще одна спроба розширити базу Податкового кодексу з метою наповнення місцевих бюджетів. У ньому є два цікавих аспекти.

Перший – сьогодні без оформленого права на землю власники нерухомості можуть вільно користуватися землею, за виключенням деяких нюансів.

Але, якщо даний закон буде прийнято, бізнес змушений буде щороку платити за землю під нерухомістю 3% від грошової оцінки землі. По суті, законодавець хоче виправити існуючу ситуацію, оскільки на сьогодні ці 3% стягуються абсолютно незаконно.

Фактичні землекористувачі зможуть обирати: оформляти чи ні землю під своєю нерухомістю. При вирішенні цього питання, в першу чергу, гратиме роль функціональне призначення будівлі (споруди). Наприклад, якщо це житлові приміщення, оформлення буде вигідним, тому що це зменшить плату за землю в рази. Не оформляти буде вигідно у випадку розташування будь-якої комерційної нерухомості, наприклад, ресторану.

Другий аспект – це скасування пільги з плати за землю, що перебуває у власності або постійному користуванні, для платників єдиного податку 2-3 груп. Як результат, «спрощенці» не матимуть переваг, які в них є на сьогодні та платитимуть земельний податок на рівні з іншими.

Проєкт Закону тільки наданий для ознайомлення депутатам, а чи вистачить голосів для його підтримки – покаже час.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку