12.02.2021
Зниження тиску на девелоперів? Аналізуємо законопроєкт

В комітетах ВРУ знаходиться законопроєкт № 4618, яким передбачена передача в комунальну власність об’єктів інженерної інфраструктури. Цей законопроєкт має на меті зниження тиску на забудовників і унормування процесу передачі інженерних мереж.

Ціль: нормативне закріплення обов’язку місцевих рад приймати в комунальну власність територіальних громад інженерні мережі або об’єкти інженерної інфраструктури від замовників будівництва.

Умова: необхідність будівництва замовником таких мереж та/або об’єктів має бути передбачена технічними умовами. Станом на сьогодні не існує законодавчої норми, яка передбачає саме обов’язок органів місцевого самоврядування приймати у комунальну власність такі мережі та/або об’єкти.

Плюси: покладання на органи місцевого самоврядування саме обов’язку приймати вказані об’єкти у комунальну власність. Для замовників будівництва все залишиться без змін. А тому питання передачі до комунальної власності збудованої за власні кошти інженерної інфраструктури забудовники будуть вирішувати самостійно, якщо інше не передбачено технічними умовами.

Мінуси: законопроєктом так і не врегульовано питання матеріальної компенсації для замовників будівництва за здійснення передачі мереж та/або об’єктів до комунальної власності. Крім того, не визначено вимоги стосовно характеристик такого майна та техніко-економічного обґрунтування його ефективного використання, а також механізму захисту інтересів територіальних громад від недобросовісних забудовників.

Ефективні юридичні рішення для бізнесу

    Залишити заявку