21.10.2022
Підприємства у податковій заставі можна буде приватизувати

6 жовтня ВРУ прийняла за основу Проект Закону № 8045 від 16.09.2022, який вносить чергові зміни до Податкового кодексу України. Головна мета — приватизація цілісних майнових комплексів державних або комунальних підприємств (далі – ЦМК), які знаходяться у податковій заставі через податкові борги.

✅ Основні зміни, полягатимуть в наступному:
1️⃣ для приватизації ЦМК, які перебувають в податковій заставі, не потрібно буде отримувати дозвіл від податкових органів на їх відчуження, якщо новий власник зобов’яжиться погасити податковий борг протягом 6 місяців з дати такої приватизації;
2️⃣ водночас зазначені вище ЦМК і надалі перебуватимуть у податковій заставі до дати погашення податкового боргу їх покупцем;
3️⃣ якщо податковий борг приватизованого ЦМК буде погашений новим власником протягом 6 місяців, то штрафні санкції і пеня на такі сплачені суми не нараховуються, а ті, які були нараховані – анулюються.

Ці зміни мають на меті спростити процес програми «малої приватизації», яка була анонсована у 2022 році.

❗️Водночас окрім змін, пов’язаних з приватизацією ЦМК, законодавець також пропонує відновити процедуру стягнення податкового боргу з платників, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, що була тимчасово призупинена на період воєнного стану.

Skuteczne rozwiązania prawne dla biznesu

    Wyślij prośbę