18.01.2023
Тенденції ринку нерухомості 2022-2023

Розберімось з тенденціями ринку нерухомості. 2022 рік приніс чимало турбулентностей у життя українців та світу. Ринок нерухомості, який є «лакмусовим папірцем» економічного життя країни, не оминув ці турбулентності.

Окрім прямих військових дій у 2022 році на ринок істотно вплинуть фактори:

1. Закриття реєстрів.

2. Часткове відкриття реєстрів. Майже повне відкриття реєстрів.

3. Тимчасове житло для ВПО.

4. Набрання чинності Законом про гарантування речових прав на нерухоме майно (Закон №2518-IX).

5. Прийняття законопроєкту № 5655.

На сьогодні більшість функцій реєстру, які були обмежені на початку війни працюють у штатному режимі. Єдине, що ще не відновлено – це можливість оформлення права власності на земельні ділянки в межах норм безоплатної передачі, якщо вони вільні від забудови. Відсторонений за це. Також було обмежено цивільний обіг речей, що належать росіянам. На це  введено мораторій.

Також обмежений цивільний оборот об’єктів які належать особам з рфії.

Яким буде 2023 рік

Це залежить від того, коли з’являться гарантії безпеки та як закінчаться війна.

Чим пізніше з’явиться це розуміння, тим більша ймовірність того, що не всі зможуть призупинити власні бізнес-процеси та зволікати з виконанням зобов’язань.

Якщо ситуація з безпекою вирішиться в першому, максимум у другому кварталі, ринок зможе це пережити. Якщо цього не станеться до кінця літа 2023 року включаються певні ризики.

Це може призвести до банкрутства або значного падіння ціни на м2, тобто до збитків і виходу з ринку. Після розв’язання питання безпеки ринок ще збереже певну інерцію, процес, накопичений за час війни.

Важливими факторами, що впливають на ринок, є кількість отриманих ліцензій на нові будівельні роботи, сертифікація будівельної продукції, нові правила роботи, встановлені законом «Про гарантування речових прав на об’єкти нерухомого майна, що будуть споруджені у майбутньому».

Важливим елементом, який міг би відновити ринок, можуть бути доступні іпотечні кредити, і Закон 2518-IX зробив кроки в цьому напрямку. Але цей інструмент не буде широко використовуватися, поки у банків є інші інструменти, які вони можуть використовувати для отримання більш зрозумілої та простої прибутковості (військові облігації).

Важливим фактором, який матиме позитивний вплив на ринок, стане початок капітальної реконструкції та прихід іноземних коштів, а також відповідних гравців ринку. Але тут Україна повинна забезпечити зрозумілі правила та гарантії для іноземних інвесторів.

Skuteczne rozwiązania prawne dla biznesu

    Wyślij prośbę