29.03.2021
Участь в загальних зборах як обов’язок акціонера: що говорить корпоративне право?

Корпоративне право України нині зазнає ряд змін, спрямованих на поліпшення корпоративних правовідносин. Не так давно, український законодавець ввів поняття договору між акціонерами – це договір, який передбачає особливості реалізації власниками акцій їх прав та обов’язків. Важливо відзначити, що Закон України «Про акціонерні товариства» передбачає детальне врегулювання даного договору і, з точки зору юридичної техніки, прописаний досить грамотно.

Повертаючись до участі в загальних зборах акціонерного товариства, слід зазначити, що як законодавець, так і судова практика розглядає це як право учасника, а не як його обов’язок. Однак на практиці часто виникають випадки, коли відмова реалізації цього права призводить до проблем в управлінні та вирішенні важливих питань. Нинішня судова практика відмовляє в задоволенні позовів щодо залучення акціонера до загальних зборів в обов’язковому порядку. Тут важливо відзначити, що подібна відмова в реалізації права на участь може також вплинути на права інших акціонерів, у зв’язку з чим ця категорія корпоративних суперечок вимагає особливої ​​уваги.

Цікавим в контексті вирішення даного питання є законодавство Великобританії – в Законі «Про компанії» передбачено такий інструмент захисту корпоративних прав як видача судового ордера на обов’язкову участь акціонера у загальних зборах. Цей механізм дозволяє, як мінімум, ефективно вирішити ситуацію з Дедлоком (deadlock), якщо вона виникає в акціонерному товаристві. Українським же законодавством не передбачено подібного інструменту для вирішення такої ситуації.

Однак слід зазначити, що включення в договір між акціонерами положення щодо його обов’язку присутнім на загальних зборах, присвячених важливим питання для діяльності акціонерного товариства – можна і законодавчо це не заборонено. При цьому, в договорі слід ретельно прописати якісь ситуації та питання порядку денного будуть вважатися такими, які підпадають під категорію важливих. Для цього слід, як мінімум, звернутися до юристів в сфері корпоративного права, оскільки вони можуть врахувати всі практичні особливості діяльності акціонерного товариства і грамотно прописати це в договорі між акціонерами. Подібні положення договору допоможуть в майбутньому дозволити велику кількість проблемних ситуацій, тому про його розробку та підписання слід подбати заздалегідь. Це може здаватися тратою часу та ресурсів, однак цей інструмент на даному етапі розвитку корпоративного права в нашій країні здатний максимально забезпечити захист прав акціонерів.

Оскільки договір між акціонерами регулює корпоративні правовідносини, то його порушення може бути підставою звернення до суду за захистом своїх прав. Однак не слід прописувати цей договір самостійно або брати шаблони з інтернету, так як він є складною правовою конструкцією і помилки в його оформленні можуть дорого коштувати бізнесу в подальшому. Довірте цю роботу професіоналам в корпоративному праві – фахівцям юридичної фірми «ТОТУМ».

Skuteczne rozwiązania prawne dla biznesu

    Wyślij prośbę