09.05.2023
Зміни у сферах державної реєстрації

2 травня 2023 року Кабмін ухвалив Постанову №432 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України у сферах державної реєстрації». Так законодавець поступово приводить підзаконні нормативно правові акти у відповідність до положень Закону України №2518-ІХ.

Так, в Порядку ведення Державного реєстру речових прав на нерухоме майно змінами закріплюється поняття «об’єкт речових прав» – земельна ділянка, житловий будинок, будівля, споруда, а також їх окремі частини, квартира, житлове та нежитлове приміщення, об’єкт незавершеного будівництва, майбутній об’єкт нерухомості, меліоративна мережа, складова частина меліоративної мережі, тобто закріпив, які об’єкти можуть бути зареєстровані.

Також, в Порядку державної реєстрації речових прав на нерухоме майно та їх обтяжень закріплюється поняття «майно» – нерухоме майно, об’єкти незавершеного будівництва, майбутні об’єкти нерухомості, меліоративні мережі, складові частини меліоративних мереж. Цим же порядком, закріплено порядок первинної державної реєстрації спеціального майнового права на майбутні об’єкти нерухомості, яка здійснюється на підставі відомостей, отриманих з Єдиної державної електронної системи у сфері будівництва, одночасно щодо об’єкта будівництва і всіх майбутніх об’єктів нерухомості.

Також закріплено порядок реєстрації права власності на об’єкт нерухомого майна тип якого зазначено як «цілісний майновий комплекс», «єдиний майновий комплекс», «комплекс будівель та споруд» чи інший тип, що вказує на наявність сукупності будівель та/або споруд.

✅Реєстрація такого майна передбачає присвоєнням відповідного реєстраційного номера кожному з таких об’єктів, при цьому присвоєння для кожної складової окремої адреси не передбачається.

Постанова набуває чинності через 10 днів після дня офіційного опублікування.

Skuteczne rozwiązania prawne dla biznesu

    Wyślij prośbę